Værk af Olafur Eliasson skal møde patienter og besøgende på det kommende superhospital i Herning

Udgivet 19. Dec. 2017 i Nyheder

Når det nye Regionshospitalet Gødstrup primo 2020 byder velkommen til de første patienter, besøgende og medarbejdere vil de blive mødt af værket Verden set oppefra af den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson. Kunstværket realiseres på baggrund af en generøs bevilling fra Ny Carlsbergfondet.

Verden set oppefra består af to halvcirkler af stål og et skråtstillet spejl, der danner et halvtag, man kan opholde sig under. Kunstværket inviterer de besøgende til at bevæge sig ind i, igennem og rundt om det pavillonlignede rum. Spejlingen i loftet får halvcirklerne til at fremstå som to fulde cirkler, eller to meridianer på en usynlig jordkugle, hvis form ændrer sig afhængig af, hvor man betragter dem fra.

Olafur Eliasson udtaler: “Et hospital er et sted, hvor man udover at beskæftige sig med mindre alvorlige skader og sygdomme også konfronteres med fødsel og død – med livet i alle dets ekstremer – og i sådanne situationer kommer vi uvægerligt til at se vores liv i en større sammenhæng. Verden set oppefra tilbyder et rum, hvori man kan se tingene i et større perspektiv.”

”Olafur Eliasson har jo prøvet det meste og på de største kunstscener i verden. Når projektet i Gødstrup er en spændende udfordring for såvel kunstner som Ny Carlsbergfondet, skyldes det jo ikke mindst, at det primært skal henvende sig til en brugergruppe, der ikke har opsøgt en kunstoplevelse; mennesker som typisk står i en situation, hvor de er konfronteret med nogle af livets yderpunkter. Olafur Eliasson har netop både den finfølelse og engagerende, opfindsomme pondus, der kan gøre kunst meningsfuld for patienter, pårørende og medarbejdere i en hospitalssituation,” siger Karsten Ohrt, formand for Ny Carlsbergfondet.

“Jeg glæder mig over, at vi med donationen kan sikre unik kunst til det nye hospital. Kunst har betydning for patienternes behandling, fordi kunst kan bidrage til at gøre hospitalsbesøg til en mindre stressende oplevelse. Kunst kan for en stund hjælpe os med at glemme, at vi er patienter,” siger regionsrådsformand Bent Hansen, Region Midtjylland.

Olafur Eliassons kunstværk vil indgå som en del af arealet foran hovedindgangen til hospitalet i Gødstrup.

Kunstneren-Olafur-Eliasson-Foto-Brigitte-Lacombe-1

Olafur Eliasson. Foto: Brigitte Lacombe