• Pietas Pavillon – interiør med Sven Wiig Hansens relief fra 1976

  • Pietas Pavillon, eksteriør

  • Den trekantede Pietas Pavillon placeres i landskabet omkring det nye Regionshospital Gødstrup

Pietas Pavillon er et refleksionsrum med omdrejningspunkt i billedhugger Svend Wiig Hansens monumentale Pietas-relief, der i 1976 blev skabt til Herning Sygehus. Værkets eksisterende rammer forsvinder, når sygehus-bygningen i Herning i 2021 rives ned, og det flyttes derfor med til helt nye rammer i det nye regionshospital i Gødstrup.

Arkitekt Palle Hurwitz fra Friis og Moltke og billedkunstner Ingvar Cronhammar fik i 2016 sammen til opgave at tegne et nyt hjem til Wiig Hansens relief. Bygningen skal fungere som et refleksionsrum, som kan opsøges af hospitalets patienter og pårørende – og kunstinteresserede i øvrigt – som ønsker en særlig stund. Resultatet er Pietas Pavillon, som placeres i terrænnet ved det nye regionshospital.

Pietas Pavillon er en trekantet bygningskrop, og der er arbejdet med både lyd og lys som stemningsskabende elementer. Indgangen til det centrale rum er placeret i et af de tre hjørner med den 20 meter lange Pietas-frise installeret på den modstående væg, belyst af et markant ovenlys. Et specialdesignet klokkespil vil hvert 15. minut indringe time og døgn med et lavmælt anslag.

IN SITU har som kunstrådgiver for Regionshospitalet Gødstrup også været del af den arbejdsgruppe, der har haft til opgave at gøre det muligt for Pietas-frisen at rejse med til det nye hospital. Pietas Pavillon vil efter indvielsen være åben for både hospitalets brugere og den brede offentlighed døgnet rundt.

Læs mere: